Loopbaancoach

Ben ik al goed genoeg?

Over de toenemende druk van persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling is een trend. Het ene na het andere zelfhulpboek verschijnt en de populariteit van zelfhulp-influencers en hun YouTube-video’s is ondenkbaar groot. Waar komt deze toenemende interesse in persoonlijke ontwikkeling vandaan? Is de mate waarop we hiermee in onze maatschappij bezig zijn nog gezond voor ons? En wat kan jou helpen om de balans te houden?

Ontwikkelingshonger

De veranderingen in onze maatschappij volgen elkaar steeds sneller op. Er valt dan ook elke dag wel iets nieuws te leren. Dit continue van leren wordt als zekerheid gezien in deze snel veranderende en onzekere tijden. Het zijn vooral jongeren die veel belang lijken te hechten aan de eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik ontmoet in mijn praktijk dan ook veel gedreven jonge mensen die hier druk mee bezig zijn. Logisch, want ze zijn groot gebracht door een maatschappij waarin eigen ontwikkeling enorm wordt gestimuleerd. Het wordt zelfs gezien als dé manier om jouw succes in onze maatschappij zeker te stellen.

Gezond of fastfood?

Onze maatschappij verteld ons ook dat jouw persoonlijke ontwikkeling jouw eigen verantwoordelijkheid is. Hierdoor kan dit bij jongeren als druk worden ervaren. Het verlangen van het continue moeten ontwikkelen kan zo voor innerlijke onrust & stress zorgen. Het dagelijkse nieuwe ‘voer’ voor persoonlijke groei speelt hierop in. En voordat je het weet ben je in de online persoonlijke-ontwikkelings-fabel-fuik gezogen. Is het consumeren van al deze info nog gezond of lijkt het meer op het eten van fastfood? Leren is goed, maar wanneer is het dwangmatig of zelfs een verslaving?

I ain’t got the magic pill

Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat persoonlijk ontwikkeling & coaching voor iedereen een verrijking kan zijn. Daarom vind ik het belangrijk om met mijn klanten te kijken naar hoe je ontspannen en met humor & plezier kan onderzoeken wat je wilt. Ik heb geen kant-en-klare oplossing. Maar ik onderzoek graag samen. Waar liggen jouw eigen behoeften? Wat zijn de overtuigingen die jij hebt over het leven? Zou je daar ook anders naar kunnen kijken?

De open deuren

Dit soort blogs geven altijd een 3-tal tips die jij kan toepassen waarop je leven geweldig wordt. Dus bij deze: Zie jouw ontwikkeling als een proces met daarin elke keer een kleine stap. Doe een stapje naar voren, en een stapje terug. Kijk ook soms even achterom. Lukte vorig jaar alles wat jou nu lukt ook al? Deze alinea is natuurlijk geschreven met een dikke vette knipoog. En wordt het je even te veel? Lees je dit omdat je aan het zoeken bent en het even allemaal niet meer weet? Stop dan hier. Ga lekker naar buiten, beweeg en leef. Uit je hoofd, in de wereld.

Wil je hulp bij het onderzoeken van dit thema? Neem dan contact met me op.